Vi bliver stadig flere singler

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af voksne, der ikke er i et parforhold, har rundet 1,6 millioner personer. Mere end hver tredje voksne lever altså som single. Det står ikke lysende klart, hvorfor så mange ikke har en partner. Måske sætter vi barren for vores liv for højt, skubber kærlighedslængslerne til side for i stedet at dyrke venner, sport, hobbyer, arbejde, lækker mad, kæledyr, sundhed og motion. Det mener Jakob Olrik i hvert fald (Politiken, 8. nov. 2015).

Uanset årsagerne er singler ikke længere få og spredte særlinge. Singler er dig og mig. De er kvalitetsbevidste, moderne, krævende og ganske ofte boligsøgende. De bor nemlig mest i storbyerne. Og her er der alt for få mindre lejligheder, som kan betales med kun én indtægt.

Men at vi bliver stadig flere singler, betyder ikke, at vi har tabt vores behov for at være sammen med andre. Måske tværtimod. I stedet for at lukke sig inde i et parforhold søger man fællesskaber. Især dem, man kan være med i på aftalt tid. Fællesskaber, der kan doseres efter egne behov, og hvor man kan trække sig tilbage til sine enemærker, når man har behov for det.

Nogle vil kalde det uforpligtende fællesskaber. Men det er forkert. Der er nærmere tale om skemalagte forpligtelser. Der skal kunne tændes og slukkes for kontakten.

Flere søger fællesskabet

Det har været en stærk tendens i flere år, at vi søger fællesskaber i vores liv. Fællesspisninger ved langborde er et hit på restauranterne. Motionsnetværk trækker masser af folk af huse. På boligområdet ser vi andelssamfund og små bo-sammen-foreninger blomstre. En del er etableret for at fremme en bæredygtig livsstil. Det gælder fx Andelssamfundet Hjortshøj, der blev grundlagt i 1992 og i dag omfatter over 300 mennesker fordelt på otte forskellige bo-grupper. Eller Skråningen Lejre med elbils-dele-ordning, økologisk fællesspisning og et stort fælleshus med fantastiske faciliteter, smuk natur og en skøn udsigt over åen og Allerslev. Et sidste eksempel er Frikøbing Hvalsø, som er ved at etablere en bæredygtig bosætning med 20-25 husstande. Her er det foreningens overbevisning, at mange drømme bedst realiseres gennem fælles fokus – alt imens der udøves en stor respekt for forskellighed og for familiernes privatliv.
Der var den igen. Man skal kunne trække sig tilbage og være sig selv.

Stil skarpt på senior-segmentet

Det bliver vi nødt til. Der bliver flere og flere ældre. I år 2040 vil hver fjerde dansker være over 60 år. Det er en udfordring, fordi boligudbuddet ikke modsvarer fremtidens krav. I dag er der fx ca. 7.000 boliger til seniorfællesskaber i Danmark. Men der er over 80.000 ældre, som overvejer at flytte i seniorbofællesskab inden for de næste fem år. En undersøgelse, som Fyens Stiftstidende står bag, viser, at mere end hver tredje fynbo over 50 år drømmer om at flytte i et seniorfællesskab. Der er derfor massivt pres på at få bygget flere seniorboliger med plads til fællesskaber. Ønsket er at få en egen lille bolig og samtidig være en del af et større fællesskab med eget fælleshus. (Fyens Stiftstidende 7. sept. 2018).

Her kan du indfri din drøm

Strandhøjen vil give dig rammerne, hvor fællesskaber kan blomstre. I sammensætningen af boligtyper vil vi lægge vægt på, at alle aldre og familieformer kan finde den rigtige boligløsning for dem. Boligerne vil få en høj arkitektonisk kvalitet. Omgivelserne indbyder til aktiviteter i naturen – fra vinterbadning over kajak og mountainbike til gåture og fordybelse.
Fælleshuset vil være omdrejningspunktet i mange fælles aktiviteter. Fra fællesspisning og madklubber til auto-, cykel- og andre former for værksted i kælderen. Fra yoga til coretræning. Fra meditation til Tango.
Det er ikke os som bygherre, der bestemmer aktiviteterne. Det er dig som bruger og beboer.
Hvis du kunne tænke dig at bo og leve på Strandhøjen – og allerede nu har en interesse, du brænder for – så klik nedenfor og lad os det vide. Så kan vi allerede nu koble interesserede sammen i et spirende fællesskab.